(Duurzame) Meerjaren Onderhouds Plannen: (D)MJOP’s
Om een reële inschatting te maken van de kosten van het planmatig onderhoud, worden er aan de hand van gebouwinspecties meerjaren onderhoudsplannen ofwel MJOP’s opgesteld. In een MJOP staan de hoeveelheden omschreven per bouwdeel van de materialen en toepassingen welke aanwezig zijn.
Bijvoorbeeld: Vierkante meters metselwerk en voegwerk, de voegsoort, stekkende meters ramen en kozijnen, etc. De noodzakelijke werkzaamheden worden aan alle onderdelen gekoppeld en weggezet in de voorspelde onderhoudsjaren. De verwachtte kosten worden bepaald aan de hand van kengetallen en eenheidsprijzen die bekend zijn; schilderwerk gaat bijvoorbeeld 7 jaar mee, platte daken gaan maximaal 25 jaar mee. En zo kunnen alle werkzaamheden weggezet worden in de MJOP’s.
Om het beeld meer compleet te maken, wordt het opstellen van een MJOP vaak gecombineerd met een conditiemeting volgens de NEN 2767. Het is namelijk van meerdere factoren afhankelijk hoe hard de onderdelen degraderen totdat er weer werkzaamheden nodig zijn. Soms moeten werkzaamheden eerder plaatsvinden en andere werkzaamheden kunnen weer worden doorgeschoven. Aan de hand van bouwkundige kennis en ervaring, kan MAAT ingenieurs hier gerichte uitspraken over doen. Let wel: Een (D)MJOP blijft gebaseerd op een momentopname waarbij de toekomst niet exact voorspelt kan worden. Maar de pijnpunten kunnen wel worden ondervangen.
Wat niet per wet verplicht is, maar wat tegenwoordig wel een grote wens is voor veel VvE’s, is het verwerken van de verduurzamingsmaatregelen in de MJOP’s. Ook wel: Duurzame Meerjaren Onderhoudsplannen (D)MJOP’s.
De verduurzaming maatregelen brengen vaak een grote kostenpost met zich mee. Door deze grotere werkzaamheden ook logisch vooruit te plannen, kan de VvE gerichter sparen.
Combinaties van verschillende verduurzamingswerkzaamheden hebben het voordeel dat deze vaker in aanmerking komen voor subsidie regelingen.
Het bijkomende voordeel van het verwerken van verduurzamingsmaatregelen in een MJOP is dat verduurzamingsmaatregelen gepland kunnen worden op de meest praktische momenten. Zo kunnen deze gecombineerd worden met de toch al noodzakelijke werkzaamheden, dit bespaart weer in de kosten: Zijn de kozijnen aan het einde van de levensduur? Dan kan het vervangen van de kozijnen worden gecombineerd met het naïsoleren van de gevel en het plaatsen van beter isolerend glas. Hetzelfde geldt voor het dak: is het dak einde levensduur? Combineer dan het vervangen ervan met het aanbrengen van een extra isolatiepakket.