Carbonatatieschade

Corrosie kan zorgen voor gevaarlijke situaties

Door inwerking van CO2 of te wel koolzuurgas carbonateert het beton, dat wil zoveel zeggen dat de alkaliteit van het beton afneemt. “Vers” beton heeft een hoge alkaliteit (rond pH 12) waardoor het wapeningijzer van nature wordt beschermd. Afhankelijk van de porositeit (dichtheid) van het beton zal het proces van carbonateren sneller of langzamer gaan.
Wapening in gecarbonateerd beton kan bij aanwezigheid van zuurstof en water tot corrosieontwikkeling komen. Het corrosieproduct brosse roest heeft een 2,5 tot 6 maal groter volume dan het originele wapeningijzer. Door het grotere volume van het corrosieproduct (roest) ontstaan trekspanningen in het beton. Doordat beton slecht is in het opnemen van trek zal het uiteindelijk resulteren in het afdrukken van een stuk beton.

Door het afgedrukte beton zien carbonatatieschades er over het algemeen heel ernstig uit. Voor de constructie is dit type schade veelal niet risicovol, echter stukken afgedrukt beton kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen op het moment dat deze naar beneden vallen.

Marc-alberts-maat-ingenieurs

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op met onze specialist Marc Alberts via:

Deskundige
ingenieurs en adviseurs

Eén contactpersoon voor
onderzoek en begeleiding

Heldere tarieven zonder verborgen kosten

Een onafhankelijk advies waar u iets aan heeft