Houtrot

Houtrot? Wij zoeken het voor u uit!

Hout

Hout is voornamelijk een bestanddeel van planten, te denken aan bomen en struiken. Hout is door het cambrium geproduceerd secundaire xyleem van zaadplanten. Kenmerkend is het afzetten van houtstof in de celwanden. Het cambrium is een weefsellaag dat zorgdraagt voor de aanmaak van nieuwe cellen. Xyleem is een transportweefsel en zorgt voor het watertransport van de wortels richting de bladeren. De celwand is een wand buiten het membraan van een cel.

Houtaantasting

In de regel wordt van een houtsoort het spinthout sneller aangetast dan het kernhout. Kernhout is donker en zwaarder hout en bevindt zich in de binnenzijde van de boom. Spinthout is het niet-verkernde hout van een boom dat tussen het kernhout en de barst van de boom; het bevindt zich tussen het kernhout en de bast van de boom. Het spinthout draagt zorg voor de sapstroom in opwaartse richting en in
het spinthout worden voedingsstoffen opgeslagen.

Houtrot

Door invloed en van water en lucht wordt hout aangetast . Door de aanwezigheid van schimmels, welke zich veelal voordoen in vochtige omgevingen, treedt houtaantasting op. Als gevolg van houtrot kunnen houten constructies degraderen. Hierdoor ontstaat er een afname in sterkte van de constructie. Te denken valt aan o.a. houten begane grondvloeren en houten balkonconstructies. MAAT ingenieurs onderzoekt zowel de conditie van houten constructies als de aard en oorzaak/oorzaken van houtrot waarna een (herstel)advies kan worden opgemaakt.

Raimond-duker-maat-ingenieurs

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op met onze specialist Raimond Duker via:

Deskundige
ingenieurs en adviseurs

Eén contactpersoon voor
onderzoek en begeleiding

Heldere tarieven zonder verborgen kosten

Een onafhankelijk advies waar u iets aan heeft