Chroom-6 inspectie

Onafhankelijk advies waar u iets aan heeft!

Chroom-6 inspectie

Chroom-6 is een vorm van het metaal chroom. Het heeft een roestwerende werking, daarom wordt deze stof toegevoegd aan sommige verfsoorten. Het wordt ook gebruikt voor het verchromen van metalen of kunststof oppervlakken, in roestwerende middelen voor metalen oppervlakken, in houtconserveringsmiddelen en in bepaalde soorten cement. Naast dat chroom-6 positieve eigenschappen heeft, is er ook een keerzijde. Het is een schadelijke stof met de eigenschap dat het kankerverwekkend is. Als je met deze stof in contact komt en je niet goed beschermd bent, dan kan je chroom-6 in je lichaam krijgen.

Algemeen

De wettelijke grenswaarden voor blootstelling aan chroom-V6-verbindingen zijn per 1 maart 2017 in Nederland verscherpt. Uit nieuwe inzichten is gebleken dat chroom-6 meer risico op kanker geeft dan eerder gedacht. Werkgevers en werknemers zullen zich hierdoor extra moeten inspannen om blootstelling aan chroom-6-verbindingen te voorkomen. De grenswaarde voor chroom-6-verbindingen is verlaagd naar 1 μg/m3 ofwel 0,001 mg/m³ (TGG-8 uur).

Achtergrond

Chroom-6 wordt in verschillende vormen toegepast in verfproducten/verfsystemen, zoals:

  • corrosie werend additief;
  • kleurpigment.

Daarnaast komt chroom-6 vaak voor in conversielagen die op een ondergrond zijn aangebracht als corrosie werende hechtlaag (primer) vóór applicatie van het resterende verfsysteem. Dit betekent dat chroom-6 in verschillende lagen in een verfsysteem aanwezig kan zijn.

Bij het verwijderen of bewerken (bijv.: schuren, slijpen) van een chroom-6-houdend verfsysteem (inclusief conversielaag), bestaat de mogelijkheid op overschrijding van de grenswaarden voor blootstelling aan chroom-6.

Gegarandeerd betrouwbare testmethode

Door de te behandelen oppervlakten te testen op aanwezigheid van chroom-6 wordt duidelijk of er maatregelen genomen moeten worden om de blootstelling te voorkomen.

Dankzij een unieke gepatenteerde testmethode kan MAAT ingenieurs een gegarandeerd betrouwbaar antwoord geven of in het desbetreffende testmonster chroom-6 aanwezig is. De methode heeft geen last van reductie door o.a. zink en aluminium waardoor dit geen invloed heeft op de chroom-6 bepaling.

Geen vals negatieve of vals positieve uitslag, zoals mogelijk bij de wattenstaaftest. Het onderzoek wordt afgerond met een analysecertificaat.

Roy-de-wilde-maat-ingenieurs

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op met onze specialist Roy de Wilde via:

Deskundige
ingenieurs en adviseurs

Eén contactpersoon voor
onderzoek en begeleiding

Heldere tarieven zonder verborgen kosten

Een onafhankelijk advies waar u iets aan heeft