Verduurzamingsadvies

Energielabels en verduurzamingsadvies.

Verduurzamingsadvies

Bij verkoop/verhuur is het verplicht sinds 1 januari 2008 om het energielabel te overhandigen aan de koper of huurder van het pand. Dit geldt zowel voor woningen en woongebouwen als utiliteitsgebouwen, bestaande bouw en nieuwbouw.

Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Het verduurzamingsadvies geeft inzicht in de huidige staat van de energieprestatie van de woning en geeft advies door middel van energiebesparende maatregelen en een stappenplan. Het opvolgen van dit advies biedt een aantal voordelen. Door je woning energiezuiniger te maken verbeter je het comfort in de woning, stijgt de woningwaarde en bespaar je op energiekosten.

De energieadviseurs die de energie labels registreren zijn vakbekwaam EP-adviseurs. Het zijn gediplomeerde adviseurs die werken voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). Elke adviseur is aangesloten bij een certificaathouder. Deze certificaathouder houdt toezicht op de werkzaamheden en kwaliteit van de adviseur.

MAAT ingenieurs kan ook een rol spelen bij het opstellen van een EP-label en/of een verduurzamingsadvies.

BENG / EPA

Energieprestatie eisen – BENG / EPA Vanaf 1 januari 2021

Jeanette-schoolen-maat-ingenieurs

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op met onze specialist Jeannette Schoolen via:

Deskundige
ingenieurs en adviseurs

Eén contactpersoon voor
onderzoek en begeleiding

Heldere tarieven zonder verborgen kosten

Een onafhankelijk advies waar u iets aan heeft