Duurzaam opwekken en duurzaam weg laten lekken van je energie wordt wel eens gezegd.
Energielabel A betekent niet automatisch lage energiekosten. Luchtdichtheid van een gebouw speelt een belangrijke rol bij de hoogte van je stookkosten. De Qv-10 waarde is de waarde die gebruikt wordt voor de luchtinfiltratie van een gebouw en geeft dus mede het warmteverlies aan. De qv;10 lea;ref wordt in de Energie Prestatie -berekening (in meerdere gevallen forfaitair) meegenomen. Dit houdt in dat hij bij verschillende renovatiejaren een aangenomen qv;10 waarde ingevoerd wordt waarvan de werkelijke waarde in de praktijk vele malen hoger is. Daarnaast geeft het daadwerkelijk meten in de praktijk geen significante verslechtering van het label. Dit betekent dan ook dat het energielabel op dat moment geen juiste indicatie geeft van het warmteverlies en dus mogelijke stookkosten.
WKB en renovatie
Een aannemer heeft in de WKB bewijsplicht naar de eindgebruiker. U kunt dan ook vragen naar het bewijs dat een gebouw voldoet aan de in de EP-berekening gestelde waarde.
De Qv-10 waarde zal in een renovatiewoning gemiddeld tussen de 2 en de 8 liggen, bij een nieuw te bouwen gebouw is 0,4 geen uitzondering. Dit is dan ook terug te voeren naar de hoogte van je energierekening. Luchtdichtheid laten meten is een meerwaarde voor de prognose van je energieverbruik en geeft je inzicht of het gebouw volgens de berekening is gebouwd.
Certificering
Bij MAAT ingenieurs is de mogelijkheid om KOMO®-gecertificeerde luchtdichtheidsmetingen te laten uitvoeren. U heeft dan de zekerheid dat de meettechnicus een gedegen opleiding heeft gevolgd in zowel theorie als praktijk. Daarnaast worden de onder certificaat uitgevoerde metingen in de praktijk steekproefsgewijs gecontroleerd en worden alle rapporten beoordeeld op juistheid. Bij voldoen aan de gestelde eis wordt er een attest meegegeven door de meettechnicus. Hierdoor heeft u voldoende bewijs of de qv;10 waarde voldoet aan de eisen uit het bouwbesluit of de EP-berekening. Voor zowel nieuwbouw als renovatie kan dan een inschatting worden gemaakt of de stookkosten mee of tegen kunnen vallen.
Blowerdoortest
Een Blowerdoortest is de manier om de luchtdichtheid en energiezuinigheid van gebouwen te meten. De blowerdoorinstallatie wordt geplaatst in een opening van het gebouw met een verstelbaar kader en een nylondoek waar een ventilator in wordt geplaatst. Met de ventilator wordt in het gebouw een onderdruk van 50 pascal gecreëerd (komt overeen met een winddruk op de gevels van 4 à 5 beaufort). De afgezogen luchtinhoud wordt door de blowerdoor gemeten waardoor de luchtwissel bij 50 pascal wordt bepaald. Dit wordt dan omgerekend naar qv;10.
Luchtlekkages kunnen met een infraroodcamera of rook opgespoord en verduidelijkt worden.
Op basis van de resultaten uit de metingen zijn wij in staat om de opdrachtgever te adviseren hoe hij de gewenste QV10 waarde kan verkrijgen of hoe hij het comfort van de bewoners kan verbeteren. Door samen te werken voorafgaand en tijdens renovatietrajecten is een beter resultaat op het gebied van verduurzaming en comfort te behalen en daarmee een hoger klant / bewonerstevredenheid.