Hijsbalkkeuring

Historie

De hijsbalk is een eeuwenoude voorziening bij voornamelijk Amsterdamse grachtenpanden om grote dingen zoals meubilair en goederen in een woongebouw of opslag te krijgen. Dit omdat door de efficiƫnte indeling van de trappenhuizen in de gebouwen de hijsbalk de enige mogelijk is om iets in de woning te krijgen. De hijsbalken komen in diverse uitvoeringen en materialen: van een eenvoudige haak aan een stalen balk tot een sierlijk bewerkte en beklede houten balk, al dan niet voorzien van een lange Jan (een verlengde haak).

Wetgeving

Afgelopen jaren zijn diverse richtlijnen en wetsartikelen van kracht geworden die bedoeld zijn om de constructieve veiligheid te vergroten en de gebouwen veiliger te maken. Voorbeelden hiervan zijn de CUR 248 voor uitkragende galerijen en balkons en de kopgevelinspectie. In het licht van deze ontwikkelingen is de wens van een aantal woningcorporaties om haar bezit te controleren op de constructieve veiligheid van een relatief onbekend onderdeel van een gebouw. Een onderdeel die bijvoorbeeld veel in Amsterdam voorkomt is de hijsbalk. Tegenwoordig worden de hijsbalken niet meer frequent gebruikt. Toch gebeurt het regelmatig dat men toch de oorspronkelijke hijsvoorziening gebruikt.

Nu is de hijsbalk aan de woning geen arbeidsmiddel waardoor het niet valt onder de arbeidswetgeving. Een specifieke wettelijke verplichting om de balk te keuren is er niet, echter in artikel 1 van de woningwet wordt gesteld dat gebouweigenaren altijd verantwoordelijk zijn voor de veiligheid eraan. Om eigenaren van woningen met hijsbalken te helpen met hun zorgplicht vanuit artikel 1, wordt door MAAT ingenieurs een methode gebruikt waarbij de veiligheid van de hijsbalk wordt beoordeeld.

Keuring van de hijsbalk

Wij beoordelen de hijsbalk op de staat van onderhoud (conditie), constructieve stabiliteit/sterkte en testen de balk af. Wat ons onderscheid van andere partijen in de markt is dat wij gebruik maken van een online beheerpakket die ook realtime voor de opdrachtgever/beheerder beschikbaar is.

  • Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

    Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.